Tula Coast kantoreppu – taaperon kantaminen tropiikissa

24.1.17

Yhteistyössä Ipanainen

Siellä ne pölyyntyvät sängyn alla yhdessä matkalaukkujen kanssa. Otimme matkarattaat mukaan Balille varmuudeksi, vaikka aikaisempien Aasia-kokemuksien perusteella tiesimme, miten niiden kanssa varmasti käy. Turhathan ne täällä tropiikissa ovat. Viidakossa, kapeilla poluilla ja huonokuntoisilla kylänraitilla matkarattaiden kanssa tuntuisi vain samalta kuin olisi päätynyt potkukelkan kanssa aavikolle.

Onneksi meillä on mukanamme meille jo entuudestaan hyvin tutun Tula-kantoreppuperheen uusin tulokas, Tula Coast -kantoreppu. Kuten Tula-repuista muutenkin, siitäkin on saatavilla myös standarikantoreppua isompi taaperokoko, joka meillä on käytössämme. Sen kyydissä kaksivuotias kuopuksemme matkaa silloin, kun pienet jalat eivät enää jaksa kävellä tai kun lapsi on parempi napata turvaan repun uumeniin innokkailta apinoilta, ahtailla teillä poukkoilevilta skoottereilta tai turhan mielenkiintoisilta jyrkänteiltä.
Tula Coastin juju on sen soveltuvuus etenkin hellesäille ja lämpimään ilmastoon, kuten tänne Balille. Sen paneeliosa sekä irrotettava unihuppu ovat ohutta, hengittävää ja verkkomaista mesh-kangasta. Muuten reppu on ihan samanlainen kuin perus-Tula; simppeli, mukava ja tukeva. Tarkempia käyttökokemuksia taaperokokoisesta Tulasta voit lukea tästä Lähiömutsin vanhasta postauksesta. Lämpötilojen huidellessa yli +30 asteen, hieltä ei tietenkään voi välttyä Coastinkaan kanssa, mutta hengittävän kankaan ansiosta ilmastointi toimii kuopuksemme kulkupelissä paremmin.

Meidän perheellämmehän on ollut kantoreput käytössä jo esikoisen aikoina, kun kantoliinakuukausien jälkeen siirryimme kantoreppuihin. Samalla kaavalla mentiin myös kakkoskierroksella. Ensin kantoliinat, sitten luovaa sekakäyttöä ja lopulta pelkät reput. Vauvan kasvaessa taaperoksi ja alkaessa liikkua yhä enemmän, reppu tuntuu omassa käytössä kätevämmältä. Lapsen saa tarvittaessa nopeasti repun kyytiin ja sieltä pois.
Meillä on normiarjessa käytössä kahden lapsen aikana hyvin palvelleet taaperokokoiset kantoreput, yksi Tulan ja yksi Wompatin. Eniten ne ovat käytössä juurikin retkillä ja matkoilla, mutta myös lapsen sairastaessa reppu pelastaa. Kipeä lapsi tahtoo olla lähellä nukkuessaankin, ja repun kanssa saan kädet vapaaksi ja arjen sujumaan sairastuvalla. Minä en koskaan oppinut tekemään kantoliinoissa sidontoja selkäpuolelle, mutta kantorepun kanssa selässä kantaminen on helppoa. Parivuotiasta en enää jaksaisikaan kantaa edessä pitkiä aikoja.

Olen koittanut bongailla, millä tavalla paikalliset lapsiaan täällä Balilla kantavat. Rattaita ei ainakaan Ubudissa näy, mutta lapsia käytännössä kannetaan ensimmäiset elinkuukautensa. Balilaiset nimittäin uskovat, että vauvat ovat taivaasta laskeutuneita jumalia aina puolivuotispäiväänsä asti. Siksi nämä pienet jumalolennot eivät saa koskettaa maata kuuteen kuukauteen, vaan heitä kunnioitetaan pitämällä heidät erossa maan likaisuudesta. Kun vauva täyttää puolivuotta, pidetään iso seremonia, johon osallistuu koko kylä. Silloin vauvan jalat saavat vihdoin koskea maata, ja samalla lapsesta tulee jumalolennon sijaan ihminen.
Käytännössä en tiedä, miten balilaiset pitävät lapsensa poissa maasta kokonaisen puolivuotisen. En ole nähnyt ihan pieniä paikallisia vauvoja kuin kaksi kertaa. Toinen oli kiedottu huivilla kaupan edustalla istuvan naisen rinnalle. Toinen kiisi skootterilla muun perheensä kanssa: isä piti vauvaa kainalossaan pitkittäin kuin kukkapuskaa ja ohjasi toisella kädellä skootteria. Ehkäpä apuna ovat huivien lisäksi perheyhteisöt, jotka Balilla ovat isoja ja tiiviitä. Auttavia käsiä luulisi riittävän.

Meille Tula Coast -kantoreppu on apukädet ja menopeli samassa paketissa. Tarvittaessa se toimii myös päiväunipaikkana, sillä unihupusta saa hyvän tuen nukkuvan lapsen päälle. Lapsi tykkää istuskella reppuselässä, josta näkee hyvin ympärilleen ja jossa hän on samalla turvallisesti lähellä äitiä tai isää. Hän pyytääkin päästä reppuun, kun alkaa väsyttää tai muuten vain yläilmoissa oleva matkustuspaikka houkuttaa.
Tämä meillä yhteistyön tiimoilta lainassa oleva kantoreppu palautuu reissumme jälkeen Ipanaiselle, josta sitä saa vuokrata. Hinta on 15 euroa ensimmäiseltä viikolta ja seuraavilta 10 euroa per viikko. Ipanaisella on muutenkin kattava valikoima erilaisia kantovälineitä, joita voi ostamisen lisäksi vuokrata juurikin vaikka matkoille. Kätevää, jos esimerkiksi tällaiselle taaperokokoiselle ja hellesäille suunnitellulle repulle ei muuten olisi niin paljon käyttöä, mutta suunnitelmissa on matka tropiikkiin.

Vuokraus antaa myös mahdollisuuden testata, onko kantaminen oma ja lapsen juttu. Mikäli kantovälineeseen ihastuu niin kovasti, että sen tahtoo omakseen, Ipanainen hyvittää vuokraushinnan kantovälineoston yhteydessä. Reilu meininki. Kantoreppuja ja liinoja voi vuokrata sekä Ipanaisen Hakaniemen myymälästä että verkkokaupasta.
Me jatkamme nyt reppureissausta täällä Balilla, mutta kertokaahan te muutkin ihmeessä kokemuksia matkoilla ja retkillä kantamisesta sekä vähän isomman lapsen kulkemisesta kantovälineen kyydissä.

Tässä muutamia poimintoja Lähiömutsin kantamisaiheisista postauksista lisäluettavaksi:

Lue myös nämä

18 kommenttia

 1. Miten teidän esikoinen jaksaa kävellä? Meillä on taaperokokoinen Tula kuopukselle, mutta reissuun ajateltiin vuokrata toinen 4-vuotiaalle. Vai pärjättäisköhän jo ilman...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään hän jaksaa jo kävellä ihan tosi tosi hyvin, niin että itsekin ollaan välillä ihan äimänä. Toisinaan on tosin kaivattu isän hartioita istumiseen. Nelivuotiaana oli siinä ja siinä, ja siksi meillä oli (kaupunki)lomilla mukana myös matkarattaat. Sitten kun väsy iski tarpeeksi isoksi, hän suostui menemään niihin ja nappasin kuopuksen kantoreppuun / liinaan. Muistan, että vielä Kööpenhaminan reissulla kaksi kesää takaperin sillon kolmevuotias suostui tulemaan kantoreppuun, mikä oli mahtavaa, mutta nykyään se on liian vauvamaista mukamas :D

   Poista
 2. Meidän 2v 9kk ukkeli kulkee Taapero-Tulassa loistavasti. Yleensä omat jalat kantaa jo hienosti, joten tavallinen materiaali repussa on ollut tosi lämpimissäkin keleissä ok, kun kantomatkat katkeaa välillä jaloitteluun. Toki päikkäreitä nukkuessa saattaa tulla melko lämmin niin kannettavalle kuin kantajallekin. Mutta uni maistuu silti. Sateenvarjoa ollaan pidetty kannettaessa välillä päivänvarjona niin ei ihan täysin aurinko päin porota. Reppu on isommallekin ihan must lentokentillä ja villkailla kaduilla.

  Ollaan muuten tällä hetkellä Balin Canggussa tämän Taapero-Tulailijan sekä 9kk vanhan vauvan kanssa. Vauva kulkee pidemmät matkat pellavaliinassa selkäpuolella mutta muuten vaihtelevasti myös standard-Tulassa edessä. Liinan kanssa kyllä (molempien) hiki valui pitkin selkää tänään, kun toinen nukahti useamman tunnin päiväunille ollessamme liikkeellä.

  Ensi viikonloppuna tullaan Ubudiin eli kun Tulat vilkkuu katukuvassa niin voidaan morottaa :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tavallinen materiaali repuissakin toimii hyvin. Meilläkin oli esimerkiksi esikoisen aikana tehdyllä kuukauden mittaisella Thaimaan-matkalla vain nuo meidän omat tavalliset kantoreput mukana. Kuuma tuli, mutta kuuma nyt tulee vaikka olisi alasti ja paikallaan :D Nyt jos olisin ostamassa taaperokokoista kantoreppua, miettisin varmasti Coastin hankintaa. Meillä kun taaperokokoiset reput ovat kuopuksen kohdalla (joka on viihtynyt aina myös rattaissa) olleet käytössä lähinnä just matkoilla ja retkillä, eli reissuissa, joissa on yleensä kuuma joko ilman tai taivaltamisen takia :)

   Pellavaliina kuulostaa ihanalta! Jos en olisi saanut edullisesti tuttavan vanhaa kudottua liinaa aikoinaan, olisin varmasti ostanut pellavaisen ja toiseksi villaisen :) Liinan kanssa tulee tosiaan helpommin kuuma, mutta sen kantomukavuus pienen vauvan kanssa on ihan omaa luokkaansa <3

   Hauska kuulla, että olette myös tulossa käymään Ubudiin, täällä on ihanaa!

   Poista
 3. Me ollaan aina otettu reissuun vaunuiksi ja rattaiksi isorenkaiset Emmaljungamme. En ole saanut kiinni matkarattaiden ideasta: erityisesti ulkomailla kadut ovat monesti heikompikuntoisia mutta isot ilmakumirenkaat eivät ole tilanteesta millänsäkään. Matkarattailla muut ovat näyttäneet olleen vähän pulassa. Niihin on voinut tarvittaessa istuttaa molemmat lapset kun kestävät kulkua ja nelivuotiaskin on voinut tarvittaessa nukkua niissä päikkärit kun pienempi on ollut kantorepussa. Mä todellakin suosittelen kyseenalaistamaan koko matkaratas-konseptin ja pohtimaan josko ne ykkösrattaat ois ykköset matkallakin. Koskaan ne eivät ole tuntuneet hankalan isoilta tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä olisi kyllä isoilla yhdistelmärattailla kuin jättimäisellä potkukelkalla siellä Saharassa :D Mutta on kyllä ihan totta, että noin muuten monissa matkakohteissa isot ilmakumirenkaat ovat kätevät. Esimerkiksi hiekalla ne yleensä kulkevat ihan kivasti, kun pienet pyörät jumittavat rannalla heti. Ja kotimaan kohteissa, jos matkaa junalla, ei meilläkään ole ollut mitään tarvetta matkarattaille. Tavan rattaat ovat toimineet hyvin.

   Me emme kokeneet ulkomaanreissussakaan tarvetta minkäänlaisille rattailla ennen kuopuksen syntymää – kiitos kantovälineiden – mutta kuopuksen syntyessä ostimme Montain Buggy Nano -matkarattaat, joista on postaus täällä. Olisi tuntunut yksin lasten kanssa matkustaessa vähän liian heviltä kantaa molempia lapsia :D Nanojen ihanuus on se, että ne menevät niin pieneen kasaan, että ne saa ottaa lentokoneen matkustamoonkin. Näin voi matkata kätevästi myös silloin, kun mukana on vain käsimatkatavarat. Ne vievät myös vähän tilaa taksien perältä, kun meidän Stokke-yhdistelmävaunut (nykyään jo tarpeettomina myydyt) olisivat täyttäneet melkein koko takaluukun ennenkuin sinne on ehtinyt laittaa ainuttakaan matkalaukkua :D Esimerkiksi täällä Balilla saaren sisällä kulkiessamme joutuisimme ottamaan meille kaksi taksia isojen rattaiden takia haha! Meille Nanot ovat kätevät myös siitä syystä, että ne mahtuvat meidän perhefarmarimme, eli laatikkopyörän kyytiin.

   Mutta kyllä, perheiden tarpeet ja reissut ovat erilaisia, joten siksi kannattaa miettiä, mikä on omalle sakille tarpeen, eikä vain ostaa jotain, koska muillakin on. Meille esimerkiksi koko vaunut olivat esikoisen aikana turhake, kun hän niissä suostunut nukkumaan tai matkaamaan :D

   Poista
 4. Ei nyt liity aiheeseen varsinaisesti, mutta kyselisin, että mistä noi sun sandaalit on? Kivan näköiset kun eivät ole liian sporttiset, mutta kuitenkin pidempäänkin kävelyyn ilmeisesti sopivat.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat mahtavat, hauska että huomasit :) Ne ovat Kavatin. En edes tiennyt, että tuo lastenkenkämerkki valmistaa myös aikuisille kenkiä, kunnes bongasin nämä pienestä liikkeestä Kööpenhaminasta. Ovat kyllä olleet ihan huiput. Nyt vain täällä Balilla jalat ovat kai kuumuudesta paisuneet niin paljon, että pitkän päivän jälkeen nämäkin alkavat hinkata jalkoja, vaikka Suomessa ja Euroopassa kulkiessa ei ole ollut mitään ongelmaa.

   Poista
  2. Kiitti vastauksesta! Mäkään en tiennyt, että Kavat tekee aikuisillekin kenkiä, vaikka muuten merkin tiesinkin. Täytyypä vähän surffailla ja etsiä moisia.:) Noi olis just mun tyyliset.

   Poista
  3. Ole hyvä! Kiva, jos kenkävinkistä on apua. Itse olen tykännyt noista kengistä tosi paljon.

   Poista
  4. Oon ostanut partioaitasta itelleni kavatia välikauteen ja talveen - huiput!

   Poista
  5. Hyvä tietää mesta, mistä niitä Suomessakin saa. Mun välikausi on edelleenkin hävettävän epäkäytännöllinen, vaikka mutsina oloa takana jo viisi vuotta :D

   Poista
 5. Tuolla vuodentakainen kantovälinekokemus vähän erilaisista olosuhteusta kuin teillä nyt http://ulkoilmaihminen.blogspot.fi/2016/01/iso-melkuttimen-reitti.html
  Kovin paljon ei lopulta olla kannettu vaikka toisin suunniteltiin, mutta esim. tuolla reissulla reppu oli kyllä ihan ehdoton. Ilman olisi jäänyt koko retki tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, ihanan rapsakan näköisiä talvikuvia! Moni reissu olisi meilläkin jäänyt tekemättä ilman kantovälineitä, vaikka nykyään noin normioloissa Suomessa kannetaankin vähän, yleensä juuri vain reissuissa ja matkoilla. Esimerkiksi kerrassaan upeat telttaretket vauvan ja sitten taaperon kanssa olisivat kyllä jääneet haaveksi vain ilman kantoliina ja-reppua.

   Poista
 6. Meillä on ollut parilla reissulla mukana kirpputorilta ostetut urheilurattaat. Isot pyörät kulkevat huonoillakin teillä hyvin. Ja käytetyt rattaat raski laittaa lentokoneessa ruumaan. Rumat ne kyllä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitkä on urheilurattaat? Mutta kuulostaa hyvältä! Ruumareissulla rattaat voivat tosiaan saada kaikenlaista osumaa, joten on hyvä, jos kiesit (tai sen omistajat) eivät ole siitä millänsäkkän :)

   Poista
  2. Juoksurattaat, kolmipyöräiset ja pyörät on isot. Isot pyörät rullaavat hyvin. Oikeastaan kaikissa rattaissa pitäisi olla sellaiset. Eikä ne kaikki ole rumia, mutta meidän yksilö on =)

   Poista
  3. Aah, nyt ymmärrän :D Isot pyörät kulkevat tosiaan aina paremmin kuin pienet.

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe