10+1 syytä miksi sinunkin (ja lastesi) kannattaisi nukkua futonilla

17.2.17

Kaupallisessa yhteistyössä Porin Villa ja Peite

Olen nukkunut täällä Balilla paremmin kuin naismuistiin. Tuntuu luontevalta ja hyvältä elää auringon rytmin mukaan. Alan rauhoittua yöunille auringon laskiessa ja herään auringon noustessa. Trooppisen yön lämmin tuulenvire löytää tiensä makuuhuoneisiin ja heiluttelee laiskasti sängyn ylle levitettyjä hyttysverkkoja. Sirkkojen siritys, sammakoiden kurnutus ja meren kohina luovat unille pehmeän äänimaton.

En silti voi olla ikävöimättä Suomen kotimme futon-patjoja ja villatäkkejä sekä -tyynyjä, jotka saimme osana yhteistyötäni Porin Villa ja Peitteen kanssa. Miten Ruususen unta nukkuisinkaan, jos Balin ilmaston yhdistäisi luonnonmateriaaleissa nukkumiseen! Tänne Balillekin kun on valitettavasti löytäneet tiensä vaahtomuoviset patjat, joiden hiostavuuden huomaa erityisen hyvin kun makuuhuoneen lämpö on aina päälle 25 astetta.
Emme ehtineet nukkua Suomessa uusiksi laitetuilla sängyillämme kuin reilun kuukauden, mutta siinäkin ajassa eron huomasi. En ole ikinä oikeastaan kärsinyt unettomuudesta, vaan uni tulee nopeasti. Olen suorastaan rojahtanut uneen niin että rytinä käy. Sama juttu heräämisen kanssa. Herään kuin joku paukauttaisi laudalla päähän ja heittäisi sangollisen sahajauhoja naamalle. Nukkumistani on voinut – hyvin paljolti myös pikkulapsiajoista johtuen – kuvailla melkeinpä väkivaltaisena. Se on ollut nopeatempoista, verenmaku suussa suoritettua ja terävän pistelevää. Kun aamuisin sain kammettua itseni ylös, hengästytti.

Meillä on aikaisemminkin ollut käytössämme futon, täyspuuvillainen sellainen, joka nyt lähes kymmenen vuoden palvelun (sekä vauva-aikojen pissoissa, maidoissa ja imetyshiessä marinoitumisen) jälkeen sai väistyä Porissa käsityönä valmistetun villa-kookos -futonin tieltä. Patjansuojusta myöten petimme on nyt villaa. Polyesterityynyt vaihtuivat villaan nekin, samaten kuin paksut puuvillapeittomme, jotka antoivat tietä villapeitoille.
Ero entiseen petiimme ei siis ole niin valtava, jos miettii luonnonkuiduilla nukkumista. Mutta unituntuman ero on valtava. Siitä on kiittäminen villaa ja tietenkin myös sitä, että nykyään ylipäätään saan poikkeuksia lukuun ottamatta nukkua keskeytyksettömät yöunet. Vaivun uneen hiljalleen ja hellästi. Herääminen ei tunnu puukottajien hyökkäykseltä, vaan leppoisan pehmeältä alulta uuteen päivään.

Jos sinäkin olet harkinnut patjasi tai lapsen patjan vaihtamista luonnonkuituiseen futoniin, tässä kymmenen syytä, miksi niin kannattaa tehdä:

1. Futon on tuhansia vuosia vanha keksintö. Jotkut vanhat keksinnöt vain ovat parempia kuin nippu uusia. Futon on alun perin Japanisssa kehitetty makuualunen, ja Japanin lisäksi ihmiset ovat ympäri maailmaa ja kautta aikain nukkuneet futoneilla. Vaahtomuovit ja joustinpatjat ovat olleet petimarkkinoilla vasta 50 vuoden ajan. Kun pohjoismaissa polyesteribuumi on villinnyt, muualla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa on pysytelty enemmän futoneissa.
2. Futon on luonnonmateriaalista tehty. Alunperin futon oli 100 prosenttisesti puuvillainen, mutta nykyään käytetään myös muita materiaaleja. Kunnon futon on aina täysin luonnonmateriaaleista tehty.

3. Niitä tehdään käsityönä suomessa, ilman lisättyjä kemikaaleja. Porin Villa ja Peite valmistaa futoninsa ikivanhalla japanilaisella tekniikalla, jossa patja muodostuu kerroksista. Patja pistetään läpi pellavalangalla, johon tehdään perinteinen futonsolmu. Kävin viime vuonna kylässä Porin Villa ja Peitteen verstaalla, ja tässä postauksessa avataan tarkemmin sitä, miten kotimainen futon valmistuu.
4. Futoniin voi yhdistää myös villan taian. Nukkuminen villalla parantaa tutkimusten mukaan unenlaatua niin vauvoilla kuin aikuisilla. Ylipäätään luonnonmateriaalit ovat ihan puhtaan maalaisjärjen mukaan parempi kuin hiostavassa muovissa nukkuminen.

5. Futon auttaa selkäkipuihin. Porin Villa ja Peite saa paljon kiitoksia siitä, että futoniin vaihtamalla selkäkivut ovat hävinneet. Oma selkänikin pitää futonin jämäkkyydestä, eikä kestä upottavia löllerösänkyjä.
6. Futon ei ole kova, sillä patjoissa on valinnanvaraa. Me pidämme jämäkästä muttei kivikovasta sängystä, joten meidän valintamme on villa-kookos -futon. Porin Villa ja Peitteellä voi futoninsa tilata myös esimerkiksi luonnonkumisisuksella – joko paksulla tai ohuella – ja näin saada patjaansa joustoa ja mukautuvuutta. Porin Villa ja Peitteen käyttämä luonnonkumi on suoraan kumipuusta saatua puhdasta luonnonkumia, eikä öljypohjaista. Testasin luonnonkumista pehmeyttä saavaa futonia, ja ero omaamme oli iso!

7. Futon sopii myös lapsille. Katjan blogista voit lukea, kuinka perheen yöt rauhoittuivat, kun lasten vaahtomuovipatjat vaihdettiin futoneihin. Nyt myös meidän lapsiemme patjat ovat jämäkät puuvillaiset, ja muuten koko petaus patjansuojuksesta tyynyihin ja peittoihin on villaa.
8. Futonin voi suojata pissavahingoilta luonnonmateriaaleilla. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että ainoastaan muovifrotee tai vastaava on täysin vedenpitävä. Jos siis tahtoo pissapommin varman ratkaisun, sitten kannattaa sujauttaa muovifrotee vielä patjansuojuksen ja futonin väliin. Luonnonmateriaaleista tehdyt suojukset ovat aina ikään kuin imukerroksia.

Villainen patjansuojus on hyvä imukerros, sillä villa myös kuivuu nopeasti pesun jälkeen. Villasuojuksen alle voi lapsen kuivaksi opettelun aikaan vielä sujauttaa vaikka pyyhkeen tai pari. Korkeissa pesulämpötiloissa huovutettu villaviltti toimii sekin tehokkaana ja tiiviinä imukerroksena. Villaiset petivaatteet pestään 40 asteessa, minkä jälkeen peite tai suojus pitää kuositella muotoonsa. Jos eriteräjähdys ulottuu villatyynyyn asti, senkin voi pestä koneessa. Kuivumaan tyynyn villa pitää kuitenkin purkaa tyynyn sisältä ja levittää esimerkiksi kylpyhuoneen lattialle.
9. Futonin huolto ei ole hankalaa. Puuvilla- ja villafutonit kaipaavat rullausta, mutta sitä ei tarvitse tehdä joka päivä. Kerran kuussa riittää, tai vaikka aina lakanoidenvaihdoin yhteydessä. Patjaa ei ole tarkoitus saada rullalle kuin kääretorttua, vaan rullaus on enemmänkin patjan leipomista ja möyhimistä. Kookos- ja luonnonkumipatjoille riittää kääntely.

10. Futonit sopivat ihan perinteisiin sänkyihin. Ei tarvita mitään erikoissänkyä Japanista, sillä futon istuu ihan tavallisiin sänkyihin. Sängyssä on kuitenkin oltava sälepohja, jotta patja pääsee hengittämään. Jos vieruskaveri tahtoo erilaisen futon-patjan, ne räätälöidään Porin Villa ja Peitteessä samankokoisiksi. Meidän parisängyssämme on ihan normikokoinen futon, mutta lasten 50-luvun karkkikerrossängyssä on erikoismitoilla teetetyt futonit.
+ 1 Jos et kerrasta uskalla vaihtaa futoniin, luonnonmateriaaleilla nukkumisen makuun pääsee myös pienemmällä satsauksella. Esimerkiksi villainen kasettisijauspatja tekee nukkujan ja muovisen sängynpatjan väliin luonnollisen eristeen.

Muistattehan, että Lähiömutsin alekoodi Porin Villa ja Peitteen nettikauppaan on vielä voimassa vajaan pari viikkoa, eli helmikuun 2017 loppuun. Alennuksen saat naputtelemalla koodin lähiömutsi ostostesi yhteydessä. Koodilla saat -10 % alennuksen kaikista Porin Villa ja Peitteen tuotteista.

Lue myös nämä

26 kommenttia

 1. Oi, näitä olen käynyt ihastelemassa säännöllisesti jo useamman vuoden mutta en ole raskinut tilata. Mitä jos lapsiperheen oksennustauti ulottuu villoihin asti. Miten desinfiointi oikein käy? Vai riittääkö tavallinen pesu? Ikuinen pessimisti pohtii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin ollaan näitä useamman vuoden katsottu, ja yhteistyöstäkin oli puhetta jo pari vuotta sitten. Päätettiin sitten odottaa tovi, kun minä en tiennyt, minkälaisessa sängyssä lapset tulevat nukkumaan kuopuksen kasvaessa perhepeti- ja pinnasänkyvaiheista ohi. Ja nyt! Voi että, miten onnelliseksi voikaan tulla miellyttävästä unipaikasta!

   Mä en taida olla oikea ihminen vastaamaan desinfiointiasiaan, sillä en ole koskaan sellaista tehnyt edes yrjöepisodien jälkeen. Ihan tavallisesti olen vain pessyt :)

   Poista
 2. Viime yö oli eka yö Porin Villan ja Peitteen villapeitolla enkä enää ikinä halua nukkua millään muulla, aivan ihana! Tarkkanenäisenä oli mahtavaa avata peittopaketti, sillä se ei haissut semmoselta kamalalta muovikemikaalisekotukselta kuin yleensä. Mitään tuuletusta ei siis tarvinnut vaan peiton pystyi ottaan heti käyttöön. Tulevalle jälkikasvullekin tilattiin samalla peitto ja patja, eipä tarvi pienen nukkua muovihuuruissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla! Ja mä niin tiedän, mistä sä puhut. Porista tulleiden pakettien avaaminen oli mahtavaa, kun ne tuoksuivat hyvälle. Eivät siis lemunneet hajusteille tai just sille muovisen pistävälle. Ja minäkin hihuin miehelle jo ekan yön jälkeen, että ikinä en enää nuku kuin villassa :)

   Poista
 3. Me ollaan nukuttu nyt viikko Porin Villan villa-luonnonkumifutonilla ja villakasettisijauspatjalla. Parhaat patjat, joilla olen koskaan nukkunut, enkä pois vaihtaisi. Ainaisena epäilijänä ostin heiltä ensin villapeitot ja villapatjansuojukset koko perheelle loppu kesästä, mutta kun ne osoittautui mahtaviksi, päivitettiin nyt puoli vuotta myöhemmin meidän jo tiensä päähän tullut karmea jenkkisänky. Runkona on Talvitien Laatu laveri. Nyt on siis kaikki Porin Villalta miehen untuvatyynyä lukuunottamatta. Myös tytär nukkuu hyvin ja lämpimässä villan välissä. :) Vahva suositus siis täältäkin! Omia kokemuksiani kirjoitan blogiini parin viikon päästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä huomasinkin Instagrammista, että teillä on kans laitettu unet kunnolla villaiseksi :) Kiva kuulla, että tekin olette tykänneet hurjasti. Ja mahtavaa, että löysitte kotimaisen ja kauniin sängyn vinokaton alle. Mekin mietittiin tuota Laveria (ehkä sä vinkkasitkin siitä muutaman muun lisäksi), mutta päädyttiin sitten Kiteen Huonekalutehtaan sänkyyn. Siitä kirjoitin täällä :)

   Poista
 4. Suunnittelen ostavani taaperolle (14kk) ekan tyynyn (ja ehkä peiton). Osaatko sanoa mikä tyyny olisi sopiva? Vauvatyyny kuulostaa hassulta taaperolle, mutta eihän vauvat käytä tyynyä, joten aloitetaanko kuitenkin siitä? Vai menisikö jo lasten tyyny?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kävi silleen, että otettin lastentyynyt just siksi, että vauvatyyny kuulosti hassulta taaperolle ja leikki-ikäiselle. Vaikka ei tosiaan vauvoille tyynyjä käytetäkään. Lastentyynyt ovat sellaiset ohuet, eli oikein hyvät lapsille, eivätkä yhtään liian paksut. Ei kuitenkaan tajuttu mitoista, että ne eivät vain sovi meidän Finlaysonin ja Marimekon lasten pussilakanasettien tyynyliinoihin. Niihin menevät vain "vauvakokoiset" tyynyt, jotka siis lapsilla on aikaisemmin ollut käytössä Finlaysonilta. Koska tahdon käyttää pussilakanoiden kanssa saman setin tyynyliinoja, pitää vielä hankkia vauvakokoiset tyynyt lapsile.

   Tämän sekavan sepostuksen jälkeen sanoisin, että riippuu ihan tyynyliinoista, joita te käytette lapsella. Sekä vauvatyyny että lasten tyyny ovat ohuita, mutta lasten tyyny on vain kooltaan isompi. Tosin lasten tyynyn koko on mun mielestä hassu välimalli, joka on pieni aikuisten tyynyliinoihin. Ehkä jollain muulla pussilakana- ja tyynyliinavalmistajalla on tuon kokoisia tyynyjä, mutta meillä ne eivät ole yksi yhteen minkään tyynyliinakoon kanssa :D

   Poista
  2. Hienoa! Kiitos paljon selvennyksestä! Laitetaan siis vauvatyyny tilaukseen. Tyynyliinaa ei vielä ole eli voidaan kyllä hankkia sopivan kokoinen tyynyyn nähden, mutta vauvatyyny selkeästi siis varmempi koko sen suhteen. Mietin kyllä kokoakin, mutta jumituin jo ihan heti miettimään onko tyynyillä muutakin eroa. Ja onko vauvatyyny nyt sitten jotenkin tosi vauvoille :D

   Poista
  3. No selvennyt ei ollut kovin selkeä, mutta hyvä jos siitä oli apua :D

   Poista
 5. Aamen! Vaikka oikeastaan listan voi typistää vain yhteen : porilaisilla futoneilla on aivan törrrkeän hyvä nukkua. Patjat ovat olleet aikuisikäni paras investointi (eivätkä kyllä itseasiassa mitenkään kalliit, ei sotkan joustinhärveleitä kauheasti halvemmalla saa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla – ja loistava tiivistys :D

   Poista
 6. Voiko näitä käydä testaamassa missää pääkaupunkiseudulla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ei valitettavasti voi, mutta tulevaisuudessa toivottavasti se on mahdollista!

   Poista
 7. No mut nythän mä innostuin! Patjan osto on meilläkin edessä ja taannoin nukuin muutaman yön makoisasti ehkä halvimmalla mahdollisella futonilla yhdessä vuokramökissä. Mitä pitää tietää kun tällaiseen lähtee? Pitääkö ostaa koko sänky, vai voiko meidän Ikea sänkyyn lykätä futonin vaan tavallisen patjan sijasta? Kaikki ne joissa ei ole lateksia tai jousia näyttää olevan noin 20cm paksuja, kun nykyinen patja on 45cm. Ero tuntuu suurelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas hienoa kuulla, että vuokramökissä on mietitty patjoja! Kuten mä tuossa postauksessa kerroinkin, ei tarvitse ostaa mitään erikoissänkyä futonille, vaan ihan tavallinen sänky on ok. Meidän Kiteen Huonekalutehtaan sänkykin on ihan ns. tavallinen ja samaten tuo lasten kerrossänky yli 60 vuoden takaa. Sälepohja vaan pitää olla, että patja saa hengitettyä, eli ei vaikka umpinainen vaneripohja.

   Meillä patjaa jää sängystä muutamat sentit reunojen yläpuolelle, kuten kuvista näkyykin, mikä on mun mielestä tosi hyvä. Tosin joku teistä lukijoista kertoi jossain vanhemmassa sänkypostauksessani, että jossakin sängyssä reunat jäävät vähän korkeammalle kuin futon, mikä ei tietenkään ole mukavaa nukkumisen kannalta. Kannattaa siis varmuudeksi mitata, kuinka paljon teidän Ikean sänkyyn jää tilaa pohjan ja reunojen väliin.

   Poista
 8. Kutittaako villa tyynyissä, peitossa ja patjoissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä Porin Villa ja Peitteen Teijan vastaus asiaan kun allergioista ja kutinoista kysyttiin aikaisemmassa postauksessa:

   "Hei,allergiat ovat todella yksilöllisiä ja jokainen tietää parhaiten oman tilanteen.

   Meidän tuotteissa villa on puuvillakankaiden välissä. Suoraa ihokosketusta ei siis tule. Juuri tuo ihokosketus on monelle allergiaa aiheuttava.Jos on allerginen esim. kissalle tai koiralle, siitepölylle, niin villatäytteiset vuodevaatteet voivat aivan hyvin sopia, yleistää ei voi.

   Meidän valkaisemattomasta puuvillasta valmistettu Futon-patja käy monikemikaaliyliherkille sekä homealtistuneille. Samoin käy puuvillatäytteiset peittomme ja sijauspatjamme.

   Suosittelen kokeilemaan aluksi jollakin yksittäisellä tuotteella."

   Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua pohdintaasi :)

   Poista
  2. Ei ole mitään allergia ongelmia, mutta esimerkiksi islannin villasta tehty paita vaatii jotain hyvin paksua alle. Päädyin kuitenkin tilaamaan villatyynyn ja patjansuojuksen, tyynyn kun voi tarvittaessa kietoa paksumman pyyhkeen sisään. Kiitos ale-koodista ja mielenkiinnolla odotan millaiset unet villatuotteet antaa.

   Poista
  3. Ah joo, mullakin kyllä sellainen paksu "pässin pökkimä" villa kutittaa. Ei tosin niin paljon kuin lapsena, ja voin hyvin olla paksussa metsäneuleessani retkillä, vaikka kaulus on vasten ihoa.

   Kiva kuulla, että alekoodista oli hyötyä. Toivottavasti sielläkin villalla nukutaan makeasti!

   Poista
 9. Alekoodi ei toimi kassalla ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaiks! Pitäisi kyllä toimia, monet kerrat testattu. Kiitos, kun kerroit. Mä selvitän!

   Poista
  2. Kyllä sen pitäisi edelleen toimia ihan normaalisti. Oletko ehtinyt testata uudestaan?

   Poista
 10. Moi! Tästä ja Porin Villa ja Peite -postauksista inspiroituneena olemme vaihtamassa koko perheen patjat futoneihin. Olisin halunnut lukea uudestaan postauksen, jossa vierailit Porin tehtailla, se näyttäisi kuitenkin olevan tyhjä? Myöskään linkki Katjan futon-postaukseen ei toimi (sitä en ole aiemmin lukenut). Onko tämä sattumaa vai onko teille tullut huonoja kokemuksia Porin Villa ja Peitteestä? Terkuin, Ninna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaiks! Mihinkäs ihmeeseen sekin on hävinnyt! Siltä kuulta myös toinen postaus uupuu. Ei ole mitään huonoa sanottavaa Porin Villa ja Peitteestä, vaan nyt bittiavaruus on tehnyt temput. Nyt en ehdi selvittää, mitä on tapahtunut ja mistä saisin postauksen takaisin paikoilleen, mutta pyrin tekemään sen mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit ja huomasit. En tiedä, mitä Katjan blogin linkille on tapahtunut, mutta tässä toimiva: http://www.projectmama.info/2014/09/porin-villa-ja-peite-yoseikkailijalta.html

   Poista
 11. Kiitos paljon vastauksesta! Laitan tänään futonit ja villatyynyt lapsille tilaukseen! :) Toivotaan että postaus löytyy vielä eikä niitä enää katoa bittiavaruuteen. Ninna

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe