Mitä olen oppinut 34 vuoden aikana

4.4.17

Täytin pari päivää sitten 34 vuotta. Taas yksi vuosi, joka todisti, että elän kaiken ikäisenä elämäni parasta aikaa. Facebook heitti eteen lataamiani kuvakansioita kymmenen vuoden takaa, ja on huojentavaa, että 24-vuotiaan Hannen sijaan olen 34-vuotias Hanne. Siitäkin huolimatta, että 24-vuotiaanakin elin elämäni parasta aikaa, muistan sen polttavan onnentunteen selvästi. Oli vapaus, opiskelijaelämä, suuret suunnitelmat ja yöt, joita ei nukuttu.

Nyt on vapaus, perhe-elämä, suuret suunnitelmat ja yöt, jotka vihdoin nukutaan. Aika hitosti kivempi näin, tässä hetkessä ja tämän ikäisenä.

34 vuotta. Siinä numerossa on jo sellaista mahtipontisuutta, että havahduin miettiessäni asioita, joita olen tähän ikään mennessä oppinut. 34-vuotiaan vankalla varmuudella jaan nyt nämä oppini myös teille.
Ihmisyys on ihmisen tärkein ominaisuus. Ihmiset tavoittelevat ja arvostavat monenlaisia luonteenpiirteitä: rohkeutta, kiltteyttä, määrätietoisuutta, viisautta ja ystävällisyyttä esimerkiksi. Kaikkein ylin tavoite ihmiselle on kuitenkin ihmisyys. Sen sisälle kuuluvat nuo kaikki muut luonteenpiirteet. Tärkeintä on ihmisiksi oleminen itselle, muille ja maapallolle.

Pesulapulla on väliä. Uusia vaatteita, pyyhkeitä, liinavaatteita, reppuja, täkkejä, makuupusseja – mitä vain kankaista – ostaessani käännän ensimmäisenä esiin pesulapun. Sieltä tutkin pesuohjeiden ja valmistusmaan lisäksi valmistusmateriaalit. Luonnonkuidut tuntuvat parhaimmalta päällä, ne kestävät huollettuna hyvin käyttöä, eikä niistä myöskään irtoa mikromuovia ympäristöön. Villan ja pellava ovat rakkautta.

Ei kannata sijoittaa aikaansa ja energiaansa huonoon kahviin, pahaan jäätelöön, mitäänsanomattomaan ravintolaruokaan tai ihmisiin, joiden seura kuluttaa enemmän kuin antaa.
Luonnonkauneus on lumoavinta kauneutta. Olen koittanut ja käyttänyt 34 vuoden aikana ripsipidennyksiä, hiuspidennyksiä, korkokenkiä, liikaa meikkiä, tekoripsiä ja push-uppeja sekä värjännyt hiuksiani. Siitäkin huolimatta, että olen aina pitänyt (muilla) luonnollisuutta kaikista kauneimpana. Paljaat varpaat, ripsivärittömät ripset ja tuulen tuivertamat luonnolliset hiukset ovat kauneinta, mitä tiedän. Hymy on paras ehoste. (Pidätän silti oikeuden silloin tällöin vetää korkokengät jalkaan ja sutia punaista huuliin.)

Mieluummin aitoa sokeria kohtuudella kuin keinomakeuttajia suonen täydeltä.

Ystävyys on yksi tärkeimmistä ja samalla haavoittuvimmista ihmissuhteista. Siinä ei yhdistä sukulaisuus, lapset, yhteinen sänky (ainakaan noin yleensä), vaan ainoastaan puhdas tahto ja rakkaus viettää aikaansa toisen seurassa. Anna arvoa heille, jotka tekemisillään osoittavat halunsa pysyä elämässäsi.
Tankoparsa valmistetaan uunissa tai grillissä. Meni monta vuotta ennen kuin löysin tankoparsan elämääni. Se johtui vain yksinkertaisesti väärästä valmistustavasta. Keitettynä parsa menettää rapsakkuutensa ja hapokkuutensa. Paras parsa tulee uunipellillä grillivastuksilla tai ihan vain grillissä pyörittelemällä.

Suomen talvesta voi juuri ja juuri selvitä hengissä, jos panostaa kunnon takkiin, hankkii kirkasvalolampun ja pitää huolta, että sohvalla on aina odottamassa iso, pehmeä ja aito villapeitto.

Silmälaseihin saa tuhlata huoletta. Käytän niitä joka päivä, joten haluan niiden olevan kauniit, minun näköiset, kestävät ja kertakaikkisen täydelliset. Ja koska käytän niitä joka päivä, voin hyvin omistaa useammat rillit. Nykyään minulla on vain yhdet silmälasit ja yhdet vahvuuksilla olevat aurinkolasit, mutta jahka (näköön vaikuttava) imetys joskus loppuu, hankin naarmuisten pleksieni tilalle ainakin kolmet rillit ja yhdet uudet aurinkolasit.
Älä tyydy, vaan ole mieluummin ilman. Älä lue huonoja kirjoja, seurustele tyhmien poikien kanssa tai osta Ikeasta ihan ok sohvaa, kun et vielä ole löytänyt sitä täydellistä.

Trooppisiin maihin matkatessa läpsyt riittävät kengiksi. Edelleen joka kerta pakkaan mukaan kävelykengät, lenkkarit, sandaalit, loafterit ja läpsyt lähtiessäni reissulle trooppisiin olosuhteisiin. Ihan turhaa. Lopulta käytän kuitenkin 99,8 prosenttisesti läpsyjä.

Muiden kadehtiminen ei hyödytä. Kateutta tuntee joskus varmasti jokainen, mutta siinä märehtiminen ei auta ketään tai mitään. Kannattaa sen sijaan kuunnella, mistä kateus kertoo. Mitä oikeasti kadehdit, mitä sen tunteen taakse kätkeytyy? Tahdotko sitä todella? Ja jos tahdot, miten voisit sitä kohden edetä? Olisiko mahdollista yhdistää voimansa sen kadehdittavan hyvän tyypin kanssa? Ole onnellinen muiden puolesta. Onnella on tapana levitä ympärilleen.
Kampa, nukanpoistaja ja tuuletus pitävät villavaatteet kuosissa.

Mieluummin lasillinen hyvää viiniä kuin pullollinen huonoa. Se 24-vuotias Hanne olisi nauranut tälle matkallaan ostamaan viiden euron punkkua Turun Stockmannin Alkosta. Uskokaa pois, näin se silti on. Etenkin siinä vaiheessa, kun krapulan hinta on niin iso (neljän päivän kuolema), että sitä ei tahdo maksaa harva se viikonloppu.

Lue, kuuntele ja keskustele. Pyri oppimaan ja ymmärtämään niitäkin asioita ja ihmisiä, joita et vain kertakaikkisesti voi ymmärtää. Vaikka se ei muuttaisi mielipidettäsi, se avartaa maailmaasi ja saattaa saada myös muutoksensiemenen itämään siellä vastapuolen päässä.
Nuku. Hyvin nukkunut ihminen on rakastettavampi, viisaampi, kauniimpi ja aikaansaavempi. Jos olo yhtään tuntuu aamuihmiseltä, koita rytmisi siirtämistä aamuvirkkurytmiin. Saat kahden ihmisen energiat, nuorennut 10 vuodella ja olet yhtäkkiä parhaimmillasi 34-vuotiaana. Just saying.

Maailmaa ei muuteta paasaamalla, vaan omalla esimerkillä. Sama pätee lasten kasvatukseen.

Satsaa hyviin alusvaatteisiin ja sukkahousuihin. On parempi ostaa sukkahousut ja käyttää niitä aktiivisesti kaksi vuotta kuin ostaa sukkahousut ja ostaa nukkaisten tilalle uudet parin kuukauden kuluttua. Elämä on ihan lyhyt vietettäväksi sukkahousuissa, jotka valuvat alas ja alushousuissa, jotka poraavat vatsamakkarat esiin ja rintsikoissa, joiden kaarituet tekevät mustelmat. Hyvät sukkahousut ja alusvaatteet näkyvät naamasta, ryhdistä ja itseluottamuksesta.

Oatlyn kauramaito iKaffe on paras kasvismaito kahviin.
Etikka huuhteluaineena ja palasappisaippua tahranpoistossa. Tahraisen vaatteen levittäminen märkänä  kuivumaan aurinkoon taikoo tahrat pois. Tuoreet mustikkatahrat irtoavat pingottamalla kangas ja kaatamalla tahran läpi kiehuvan kuumaa vettä.

Haaveensa kannattaa sanoa ääneen. Omien unelmiensa sanominen ääneen on pelottavaa. Välillä se jopa nolottaa. Mutta kun ne on sanonut ääneen, niillä on tapana nytkähtää eteenpäin. Ihmiset vinkkaavat asioista, tutuista ja paikoista, kun tietävät haaveesi. Kun haaveensa on sanonut ääneen, sitä kohti tulee itsekin kuljettua ihan huomaamatta.

Perunalastuista parhaita ovat tilillä ja kermaviilillä maustetut Kartanon perunalastut. Parhaat popcornit tulevat tietenkin irtojyvistä kattilassa tekemällä. Ja on ihan ok nuolla sipseistä suola pois ennen niiden rouskuttelua ja kaapia dippikulhon loput suuhun sormen avulla.
Nuku luonnonmateriaaleista valmistetussa sängyssä ja petivaatteissa. Älä huoli petikaveriksi puhelinta tai tietokonetta. Anna hyvänyönpusu.

Kaikkea ei tarvitse omistaa itse ja ostaa uutena. Monen asian voi vuokrata tai lainata, oli sitten kyse porakoneesta, suksista, autosta tai lasten matkarattaista. Rakastan nykyisiä nettipalveluita, joiden ansiosta minulla on puhelimessani uskomaton musiikkikokoelma, kirjasto sekä elokuva- ja televisio-ohjelmavalikoima, ilman että ne vievät juuri lainkaan tilaa kotoani tai puhelimeni muistista. Monen asian etenkin vauvatarvikkeista voi ostaa käytettynä ja myydä sen jälkeen melkein samalla hinnalla eteenpäin. Lainaa myös itse omia tavaroitasi muille.

Jooga ei ole tylsää hyssyttelyä, vaan urheilua ja kokonaisvaltainen elämäntapa. Jos tuntuu toiselta, yleensä juuri silloin kannattaisi hetkeksi lopettaa se säntäily ja koettaa pysähtyä oman itsensä ja hyvinvointinsa ääreen.
Matkustamiseen laitetut rahat eivät koskaan mene hukkaan. Kokemukset ovat suurinta rikkautta, ja niiltä ei voi matkustaessaan välttyä. Pelkästään kotikaupunkimatkailu avartaa maailmaa. Ja sitä paitsi, hyvä se on paskakin retki, aina.

Tunteella ajattelu on myös järjellä ajattelua. Tämä pätee niin isoihin kuin pieniin asioihin. Peilailemassa sovituskopissa – tuntuuko tämä vaate siltä, että pidän sitä loppuelämäni vai olisiko sen hankkiminen "järkevää" vain koska tarvitsisit lämpimän paidan tai ylipäätään jotain kivaa uutta. Pitäisikö vaihtaa työpaikkaa – miltä ajatus sinusta tuntuu? Yleensä järkikin on lopulta samaa mieltä. Jos työpaikan vaihtaminen on järjetöntä, senkin kyllä tuntee.

Lue myös nämä

20 kommenttia

 1. Oih taas yksi ihana postaus johon on hyvä muistutuksena silloin tällöin palata. Yksinkertaisia asioita jotka tietää, mutta toisinaan unohtaa. Toisen sanomana ne kuulostavat suurilta viisauksilta.

  Parsasta olen aivan samaa mieltä keittäminen ei vaan koskaan osu just nappiin. Uunissa/grillissä ei voi epäonnistua.

  Kiitos taas sairaspäivän piristyksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tykkäsit! Nämä oli hyvä kirjata myös itselle ylös, sillä kuten sanoit, välillä näihin asioihin tarvitsee muistutusta. Kuten nyt se suuri viisaus, että dippikulhon voi kaapia ihan tyhjäksi sormen avulla :D

   Mä en ole ikinä saanut hyvää keitettyä parsaa, en ravintolassa, en kotona. Mutta uunissa / grillissä tulee aina hyvää!

   Poista
  2. Ja paistamalla pannulla voissa tulee myös aina hyviä.:)

   Poista
  3. Joo, se on muuten totta! Ei olla aikaisemmin niin tehty, mutta nyt kun täällä Balilla ei ole ollut käytössä uunia, ollaan ronskisti paistettu kookosöljyssä pannulla. Ja niin hyvää tulee!

   Poista
 2. Voin niin allekirjoittaa monta kohtaa tästä, etenkin tuon et tillikermaviilisipsit on parhaita ja dipit tyhjennetään sormin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipsi - ja dippiasiat ovat tärkeitä oppeja! :D

   Poista
 3. Mies pitää ällöttävimpänä juttuna tuota toimintaani dippikulhon kanssa. Nykyään häipyy jo siinä kohtaa vierestä, itsehän en tavasta luovu. :D
  Sappisaippua, aurinko ja kuumavesi on kyllä suurta viisautta. Miten kaikki ei tiedä sitä jo? :D
  Juuri mietin parasta kasvismaitoa kahviin, kiitos tästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä pidän vähän vieraammassa seurassa näppini poissa dippikulhosta, mutta mies onneksi on sinut naisystävänsä dippitoimien kanssa :D

   Mä opin parhaat pyykkiniksit vasta lasten myötä, kun pyykinpesuun tuli ihan uudenlaiset haasteet :D

   Ja ole hyvä kasvismaitovinkistä! Täydellinen ei ole sekään, mutta paras saatavilla olevista vaihtoehdoista, jotka ekologinen ja eettinen omatunto kestää :)

   Poista
 4. ... voisitko mahdollisesti kertoa lisää noista luottosukkiksista ja alusvaatteista? Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta ja mä sentään yritän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on liian hyvää ollakseen totta, mutta mulla kesti liian kauan tajuta, että ei kannata ostaa esimerkiksi niitä ihan ok -sukkahousuja, joiden kanssa päivistä tulee epämiellyttäviä.

   Mä olen tykännyt villasukkahousuissa Falken pöksyistä, mutta ohuemmissa malleissa olen löytänyt hyviä ihan Lindexiltä. Ja sitten on se yksi merkki, jonka nimeä en nyt kuollaksenikaan saa mieleeni, mutta joka ainakin ennen teki ihan Suomessa housunsa ja jota myydään Stokkalla.

   Alushousut ostan Changesta (välillä myös Lindexin mummomalleista löytyy istuvia ja kauniita). Rintsikoiden kanssa olen vähän hakusessa nyt kun takana on kuusi vuotta, joista olen jokaisen ollut lähes koko ajan joko raskaana tai imettäjänä. Mutta Change ja Funky Lady ovat myyneet mulle parhaat rintsikat sekä bikinit.

   Poista
 5. No nyt oli kyllä sellainen postaus, että näin kolmekymppisenä allekirjoitan ihan kaikki kohdat!
  Onnea synttärisankarille ja mieleenpainuvia viimeisiä Bali-iltoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että omat opit menevät yhteen omieni kanssa :) Ja kiitos paljon onnitteluista!

   Poista
 6. Se mikä nykymaailmassa vie pohjan monesta hankinnasta, on se että lähes kaikki merkkituotteiden valmistajat sortuu siihen halpaan kiinankuraan. Entä sitten kun ostaa ne sukkahousut, jotka pitäisi olla hyvin istuvat ja kestävät. Sitten kun ne yllättäen valuu ja nukkaantuu jo kuukaudessa, kun joku on keksinyt että kannattaa ostaa halppiksia ja myydä kalliilla merkillä ne hyvällä katteella. Valitettavasti hyvin moni merkki, jonka brändiä on rakennettu 50 vuotta, on sortunut tähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on kyllä ihan totta. Sukkahousuissa olen huomannut, että Falken merinovillaiset on parhaat talveen, mutta muuten parhaimmat sukkikset löytyvät Stokkan valikoimista niiltä "mummomerkeiltä", jotka eivät pakkausdesignillaan koreile. Ehkä taika on siinä, että kun pakkaukselle ei ole tehty mitään vuosien saatossa, ei myöskään sisällä olevien sukkahousujen valmistukselle. Eli ne on tehty kestämään.

   Poista
 7. No huh, löytyipäs samaistumiskohtia. Laatu korvaa määrän monessakin asiassa. Huonojen jäätelöiden karttamisen lisäksi Aasiassa oppii myös kantapään kautta, että suklaaseen kannattaa satsata. Aina.

  Näytät kuvissa todella onnelliselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, laatu korvaa määrän niin monessa asiassa. En ole täällä Balilla syönyt suklaata kuin muutaman kerran, sillä ne kerrat riitti. Ja äänestäessämme saimme muutamat palat Fazerin sinistä :D Jäätelö on pääsääntöisesti ihan kamalaa, mikä on sääli. Se olisi ihana jälkkäri täällä kuumassa. MUTTA nyt viimeisen viikon aikan löydettiin Sanurista aivan kertakaikkisen upea jätskipaikka. Ehkä parhaat jästkit, joita olen koskaan syönyt. Ollaankin nyt käyty siellä joka päivä jätskillä :D

   Poista
 8. Allekirjoitan kaikki kohdat!
  Erityismaininta hyvälle viinille. Koska viiniä ei lasten myötä kuitenkaan voi juoda kuin lasin tai kaksi niin sen pitää olla hyvää. Onneksi nykyisellä minällä on varaa valita se ylähyllyn pullo :)

  Ja iKaffe <3 vaikka en vegaani ole niin olen napsinut näitä parhaita paloja. Oatlyn myötä meillä ei enää ole maitoa jääkaapissa kuin epäluuloisimpia vieraita varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, viinissä laatu menee nykyään määrän edelle, todellakin! :D

   Mäkään en ole vegaani, vaikka lihaa en syödään, mutta mielelläni valitsen aina kasvisperäisen vaihtohdon, jos (hyvä) sellainen on tarjolla. Ja iKaffe on sellainen.

   Poista
 9. Kiitos tästä ihastuttavasta postauksesta, samaa mieltä etenkin silmälaseista ja kahvimaidosta! Jaoin tänään myös apua eteenpäin tämän postauksen muodossa kun äkkiä muistin tämän vaikka ei olekaan uusimpia postauksia sulta.. Neljättä vuotta seuraan perheenne tarinaa. Terv. Samaa vuosikertaa ja samoja juttuja elämästä oivaltanut kohta kahden äiti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitoksista, tuli hyvä mieli! Onpa muuten ihanaa ollut juoda iKaffea ja kunnon kahvia nyt Suomeen palattuamme :D

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe