Paluu Suomeen kolmen kuukauden jälkeen

21.4.17

Olemme olleet takaisin Suomessa nyt viikon verran. Kun vaihdoimme kahdeksan päivää sitten konetta Kööpenhaminassa, tuntui kuin olisi istunut teatterissa, jonka lavasteet vaihdettiin tuosta noin vain. Me olimme yhä siinä samanlaisina kuin lähtiessämme Balilta vajaata vuorokautta aikaisemmin, mutta ympärille levittäytyi pohjoismaalaisuus.

Lentohenkilökunnan työvaatteet olivat tummasävyisiä ja skarppeja, hymyt ammattimaisen tehokkaita. Lennolla tarjotussa aamupalamyslissä oli kuivattuja mustikoita, jukurtti oli luomua ja tuoremehuun ei ollut lisätty sokeria. Söin rukiisen sämpylän silmät väsymyksestä ja onnesta puolittain kiinni. Siihen loppui se kuukausien leivättömyys, vaikka emme olleet vielä edes ehtineet Suomen ilmatilaan. Pyysin santsikuppia kahvia.
Aamuaurinko paistoi sinisenä. Katselin sen kimaltelua matkustamon seinillä ja hämmästelin, miten raikkaalta ja puhtaalta valo voi näyttää. Jos Balille mennessä ihastelin keltaista valoa, nyt pohjosmaalainen valo tuntui upealta. Lähestyessämme Helsinkiä, laskeuduimme pilviverhon läpi. Luulin näkeväni apaattisen ruskean kevätmaiseman, mutta jäisen sinisenä läikehtivä Itämeri tuntui maalavan kaiken syvällä sinellään. Maiseman kauneus sai sydämen läikähtämään.

Olin odottanut kotiinpaluushokkia, rajuakin. Paluupäivänä kaikki tuntui kuitenkin vain ihanan erikoiselta ja tutulta samaan aikaan. Taivas ravisteli maahan märkää räntää, ja me ajoimme taksilla hämmästyneinä kuin turistit. Autot ajoivat väärällä kaistalla, autoradiossa puhuttiin suomea ja kiviset kerrostalot näyttivät veikeiltä pikkuruisine parvekkeineen.
Pitkän reissun jälkeen kotioven avatessa omaa kotiaan katselee aina hetken kuin vieraan silmin. Me laskimme laukut eteiseen ja vain kiertelimme ympäriinsä. Onko tämä tosiaan meidän koti, vau! Kaikki näytti hurjan valkoiselta ja valoisalta, vaikka todellisuudessa meidän kotimme on kaukana pohjoismaalaisesta vaaleudesta. Nurkassa odottivat remonttitavarat juuri samalla tavalla kuin lähtiessämmekin.

Pystyin myös haistamaan kotimme ominaistuoksun, jota ei yleensä pysty itse aistimaan. Siinä oli ripaus mummilaani, sitä jota ei sellaisenaan enää ole olemassa. Kaurapuuroa, painavien täkkien pölyä, puisten huonekalujen mehevyyttä ja vinttikammarin turvallisuutta.
Lapset ryntäsivät omaan huoneeseensa. Kerrossänky, leikkikeittiö, junarata, potkumopokoira! Kaikki oli tuttua ja ihan uudenlaista samaan aikaan. Kaiken yllä oli kuukausien pöly, sillä vuokralaiset kävivät kodissa työmatkoillaan, eikä leluilla oltu leikitty sitten tammikuun. Kevät näkyi ikkunoiden likakerroksessa ja iltaan asti paistavassa auringossa.

Naapurit olivat käyneet tuomassa jääkaappiin voileipäaineksia ja kahvia, ihanat. Muutamat heillä hoidossa olleet viherkasvit olivat saaneet juurilleen uudet mullat, enkä ikinä tiedä, miten voimme antaa saman verran apua takaisin, mitä heiltä reissumme ajan saimme. Ikkunalaudalla olevassa astiassa kasvoi vihreänä ohraa. Vuokralaiset olivat järjestelleet postit kasoihin, ja ostaneet pussillisen suklaamunia. Mikä onni oli saada heidät kotivaihdeiksi.
Pääsiäinen oli hyvä aika tulla kotiin. Ottaa kevyt lasku arkeen. Lapset saivat yläkerrasta leikkikavereita ennen kuin olimme takkeja riisuneet. Laitoin ensimmäisen koneellisen pyykkiä peseytymään ja mittasin pressopannuun kahvia. Ruokakaupat olivat auki, mutta kaupungin yllä oli kollektiivinen pyhäpäivärauha. Parsat olivat rapsakoita.

Saimme seuraa pyöreän ruokapöytämme ääreen, ja vielä laumallisen ystäviä yökylään. Teimme kevään ensimmäinen retket metsään kahvitermarin kanssa. Imuroimme matkalaukkujen saumoista hiekat ja haimme postiautomaatista tilaamani läjän saippuaa sekä melatoniinitabletteja. Matkan aikana unohtunut pankkikortin tunnusluku oli saapunut postissa sekin.
Neljässä päivässä ehti ottaa vähän kiinni aikaeroväsymyksestä, joka tuntui kokovartalodarralta ja sai haukkottelemaan armottomasti jo iltapäivällä. Ehdin päivittää rikkoutuneen tietokoneen tilalle tilaamani koneen ja vaihtaa eteisen talvivaatteet kevääseen. Vedin tropiikin paahtamiin jalkoihini villasukat ja avasin makuuhuoneen ikkunan hetkeksi selälleen kylmään kevääseen ennen yöunille menemistä. Bali alkoi muutamassa päivässä tuntua kaukaiselta.

Luulin jo, että selvisin ihan kotiinpalushokkia. Mutta se hiipikin kehoon vasta arjen myötä, pääsiäisen jälkeen. Kuluneet päivät ovat olleet tunteiden ääripäitä, sydämen tykityslaukkaa ilosta paniikkiin ja surusta onneen. Mutta se onkin jo toinen tarina se.

Lue myös nämä

14 kommenttia

 1. Oman kodin tuoksun tunteminen olisi muuten jännää... :)
  http://westendmum.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se oli jännää! Näemmä ainakin itseni piti olla useampi kuukausi pois, että sen tunsin. Ja sitten parissa tunnissa sen oli jo ominut itselleen, eikä sitä voinut aistia :)

   Poista
  2. Minä tunnen sen jo viikon poissaolon jälkeen. ja lapsuudenkodin tuoksu on tuttu aina sinne mennessä. Jotenkin tuttu ja turvallinen se oman kodin tuoksu on. Ja jokaisessa kodissa se on omanlaisensa vaikka asukkaat olisivat samoja.

   Poista
  3. Voi joo, lapsuudenkodin tuoksu <3 Mä en ole aikaisemmin huomannut näin selkeästi oman kodin tuoksua, vaikka aistinkin siinä selkeästi sen muuton ajoilta tutun kodin "perustuoksun", jonka päälle me olemme tuoneet oman kotimme tuoksun.

   Poista
 2. VAUUUU!! Sun tapa kirjoittaa! Ja kuvat, värit, tunnelmat, ah!! Kiitos taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kiitos hurjasti, ihana kuulla :)

   Poista
 3. Hei, olen kytännyt että näkisin tuon pikku miehen sinisen haalarin merkin. Se on niin kivan värinen ja haluaisin meille samanlaisen. Voisitko kertoa, että mikä merkki ja jos on Reiman niin mikä mahtaa olla malli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi kiva! Se on esikoisen vanha haalari, eli ostettu muistaakseni kolme vuotta sitten. Reimaa on, joten voisi hyvinkin olla samanlaista vielä myynnissä. Mitään mallinimeä en haalarista löytänyt, mutta se on ReimaTeciä, joten sillä haku ainakin vähän kaventuu.

   Poista
 4. Kotiin on aina hyvä tulla :)
  Se shokki menee nopeasti ohi ja sen jälkeen kun on taas oppinut arvostaa kotosuomea, alkaa kaipaamaan takaisin lämpöön :D Nimim. Vuosi Australiassa.

  https://faijahommia.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kiva tulla kotiin. Ja shokkia osasin onneksi odottaa, ja tiedän, että kyllä se tästä taas. Just nyt pohjolan kesä tuntuu ihanimmalta ikinä, mutta eiköhän viimeistään marraskuussa taas ala kiinnostella lämpimämmät mestat :D

   Poista
 5. Ihan valtava kaktus tein ikkunalaudalla!��

  Rakastan sun tapaa kirjoittaa ja sanallistaa kaikki hajut, maut ja tunteet... lastenkirjaasi odotellessa:)
  Ja tervetuloa takaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan valtava joo! Se oli kaikista kodin jutuista se hankalin muutettava :D Kaktus ansaitsisi kevyen pikkupostauksen, se nimittäin ostettu minikaktuksena joskus 16 vuotta sitten, ja tuon ajan se on kulkenut mukanani kodista ja kaupungista toiseen.

   Ja voi kiitos palautteesta kirjoituksistani, tuli tosi hyvä mieli :) Toivottavasti joskus lastenkirjahaaveeni toteutuu, nyt kun vihdoin olen uskaltanut itse tehdä jotain sen toteutumiseksi.

   Poista
 6. Samaa tulin sanomaan että wau. KYLMÄT VÄREET VAAN MENEE! Toiseksi viimeinen lause. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, niin niin ihana kuulla. Kiitos!

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe