Neljän vuoden projekti - sirkusneuletakki lapselle

9.5.17

Voi tuota suloista poikaani uudessa neuletakissaan. Hän on syötävän söpö kuin karkki! Tekemäni sirkushenkinen neuletakki tosin oli alkuun lapsen mielestä kaikkea muuta kuin söpö. Oikeastaan neuletakki oli ihan hölmö. Kaksivuotias on tarkka vaatteidensa kanssa, ja neuletakissa ei ollut sitä jotakin. Sitä ei suostuttu edes kokeilemaan.

Muutaman päivän harkinta-ajan jälkeen neuletakki kuitenkin päätyi päälle. Ja kas, sehän olikin oikein kiva. Kikatuttavan ja täpinätanssin verran kiva. Sellainen, jota ei sitten tahdottukaan riisua ollenkaan.
Oikeastaan aloin alkujaan tehdä neuletakkia esikoiselle kesällä 2013. Se oli työmatkapuhteinani tämän raitaisen neulepaidan jälkeen. Kävin tuolloin töissä televisiotuotantoyhtiössä, ja minulla oli joka päivä kahden metromatkan ja kahden bussimatkan verran aikaa neuloa. Jos et voi välttyä työmatkoilta, ota niistä ilo irti!

Tästä neuletakista sain silloin tehtyä takakappaleen ja toisen etukappaleen, kunnes toisen etukappaleen kohdalla into ja taidot tyssäsivät. Toisen etukappaleen ohjeet menivät jotensakin näin: neulo toisen etukappaleen vastakohdaksi ja lisää tasaisin väliajoin napinlävet. Okei, mutta miten? Yritin kyllä. Soitin jopa neuleohjeen ohessa olleeseen neuvontapuhelimeen kysyäkseni tarkennusta ohjeeseen. Silti aivot menivät solmuun ja neuletyö jäi kesken.
Esikoinen kasvoi puolivalmiista neuletakista ohi, ja keskeneräinen tekele jäi kässäkorin pohjalle. Sieltä sen sitten löysin viime syksynä, ja tajusin, että nyt se on tehtävä valmiiksi, jos koskaan. Perheeseen oli tullut uusi minityyppi, jolle neuletakki mahtuisi juuri hyvin juuri nyt. Viritin kässäamatöörin aivoni äärimmilleen ja käänsin ohjeen peilikuvaksi ja selvitin miten olisi järkevintä tehdä napinlävet.

Tikkusin neuletakin valmiiksi viime syksyn mökkireissulla. Etukappaleen aivot nyrjähdellen, hihat ja vielä kauluksen. Sitten kävimme lasten kanssa yhdessä valitsemassa takkiin napit. Minulla oli mielessä jotain metsäistä ja hillittyä, mutta lapset tahtoivat värikästä raitaa. Sellaisia siis, mintun ja musta sävyissä, kuten neuletakkikin. Nappien myötä neuletakista tuli hillityn maahistakin vastakohta; sirkusneuletakki.
Neuletakin ohje on muistaakseni kesän 2013 Novita-lehdestä. Kopioin ohjeen äidin lehdestä, ja vuosien saatossa ohjelappunen oli niin nuhjuuntunut, että lehdestä tai edes neulemallin nimestä ei enää saanut selvää. Lankana siinä joka tapauksessa on kierrätyspuuvillasta valmistettu Novitan Hanko-lanka. Hamstrasin sitä aikoinaan alesta varastoon, kun tykkäsin siitä niin kovin. Nyt lanka tosin tuntui rasittavan säikeiseltä tehdä.

Paksusta puuvillalangasta tehty neuletakki on vallan passeli tällaisiin kevätsäihin, kun välillä aurinko paistaa ja seuraavassa hetkessä sataa rakeita. Kesäillan viileydessäkin paksusta langasta neulottu takki on mukava kaivaa tuomaan lisälämpöä, eikä puuvilla kutita paljasta ihoa vasten.
Noin vain neljä vuotta myöhemmin neuletakki on vihdoin valmis ja käytössä. Rakas minityyppi takin sisällä tosin on sellainen, josta ei vielä osattu edes unelmoida silloin, kun neuletakin ensimmäiset silmukat loin.

Lue myös nämä

12 kommenttia

 1. On huikea taito osata ommella, neuloa tms. lapsilleen vaatteita! :)
  http://westendmum.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on hurjan palkitsevaa! Mähän olen myöhäisherännyt näissä kässäjutuissa. Aloin vasta lukion jälkeen kunnolla ottaa selvää, miten ommellaan ja neulotaan. Peruskoulun kässätunneista jäi niin isot traumat, vaikka sinällään mitään erityskökköä niillä tunneilla ei tapahtunutkaan.

   Poista
 2. Onpa hieno! Meillä on mummi saanut kunnian tehdä lasten neuletakit. Minulla kun käy juurikin samanlailla kuin sinulla tämän kanssa eli alun innon jälkeen työ unohtuu usein pitkäksikin aikaa kässäkorin pohjalle. Teen kyllä paljon muuta; nyt on työn alla parikin mattoa, viime kesänä aloitettu virkattu laukku ja syksyllä aloitettu ja jo kertaalleen mallia vaihtanut neuletakki itselle. Niistä sitten valitsen aina sen, mikä milloinkin huvittaa ja valmista tulee kun tulee. Mutta ai että sitä onnea, kun joku vuoden päivät työn alla ollut valmistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli tosiaan hieno! Meillä on onni, että lasten mummu ja välillä mummikin tekee myös heille neuleita, villapaitoja, villasukkia ja muita asusteita. Rakkaan ihmisen käsin tekemä juttu ylle puettuna on vain jotenkin niin kiva asia :)

   Mullakin on aina monta neulontaprojektia kesken samaan aikaan. Että onneksi tämän neljän vuoden aikana muita juttuja on tullut valmiiksi :D Nyt on kesken yksi muhkea kaulahuivi, kirjoneulesukat ja kevyt neulepaita itselle. Saas nähdä, mikä niistä tulee ensin valmiiksi haha!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Mäkään en olisi uskonut osaavani, mutta siitä vaan taoin, rivi kerrallaan :D En ole esimerkiksi ikinä ennen tehnyt kaulusta neuloen, mutta kas vain, näemmä osasin sellaisenkin tehdä, kun ohjeet annetaan.

   Poista
 4. Nyt äitiyslomalla tekis hirveesti mieli neuloa. Tarviis löytää sopivan helppo mutta täydellinen ohje. Rakastan tutkia ohjeita ja neuloa presis niiden mukaan, inhoan jos ohjeessa on virhe tai epäselvyys. :D Silkkisen pehmeä unipeitto kauniilla mallilla ois ihana.. hmm pitääpä etsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi joo, neulelehtien selailu ja neulomishaaveilu on ihanaa! Mäkin teen yleensä aina ohjeiden mukaan, ja yleensä etenen vain kohta kerrallaan. Että jos vastaan tulee ongelma, selvitän sen sitten vasta siinä kohdalla. Sen takia voi sitten tulla tällasia tilanteita, että tajuan vasta työn ollessa puolivälissä, että nyt en kyllä yhtään ymmärrä ja osaa. Onneksi naapureista löytyy nykyään kässämaestroja, joilta voin saada kädestä pitäen apua :)

   Poista
 5. Yksi ihana paikka neulojille on www.ravelry.com Suurin osa englanniksi, löytyy myös suomenkielisiä ryhmiä, esim. monilla paikkakunnilla omansa. Aivan uskomattoman upeat tietokannat langoille ympäri maailman, ohjeille, muiden projekteja, keskustelua jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, kuulostaa hyvältä! Nyt en uskalla edes kurkata tuonne, sillä on sen verran paljon muita hommia, jotka pitäisi hoitaa tässä parin viikon aikana valmiiksi. Ja neulontahommiin tulee helposti himo :D

   Poista
  2. Joo, lienee parempi jättää siihen kun on aikaa. Mun neulontaharrastus räjähti käsiin kun eksyin tuonne :D

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe