Iltapala lauantai-saunan jälkeen

9.6.17


Kaupallinen yhteistyö: Hellmann’s ja Suomen Blogimedia

Muutettuamme uuteen kotiimme viime syksynä, meistä tuli osa suomalaista saunakansanperinnettä. Meidän vakiosaunavuoroksemme tuli se ainut vuoro, joka täyteen buukatusta saunavuorolistasta sattui juuri muuttomme aikoihin vapautumaan: lauantai-ilta kello kuusi. Voisiko olla klassisempaa saunavuoroa?

Nykyään me siis teemme saman kuin tuhannet muut suomalaiset perheet lauantaisin vähän ennen kuutta. Me pakkaamme rottinkikoriin pesuaineet, pefletit, kylpylelut ja saunajuomat. Sitten sipsuttelemme saunatakeissamme kellarikerrokseen ja avaamme narisevan oven taloyhtiön saunaan.
Laskemme vettä kylpyvannoihin ja laitamme saunatakit roikkumaan mäntypuiseen naulakkoon. Lapset räisköttävät vettä vannoissaan, joihin juuri ja juuri vielä mahtuvat. Minä ja mies kiipeämme vieretysten löylyjen patinoimille ylälauteille. Kiuas naksuu ja näin kesäisin vesipisarat tanssivat saunan ikkunoista siivilöityvässä ilta-auringossa. Tunnen olevani osa ajankulua, vuosikymmenien perinteitä.

Jos vain suinkin ollaan ehditty, saunan jälkeen kotona odottaa valmis iltapala. Sekin on jotenkin mukavan perinteinen tapa. Vaikka en haikaile menneisiin aikoihin, huomaan olevani monissa asioissa nostalgikko ja tahtovani tarjota omille lapselleni samanlaisia rakkaita lapsuusmuistoja kuin itselläni. Kiireetön iltapala saunan jälkeen on yksi niistä.
Parhaat saunailtapalat ovat sellaisia, jotka voi tehdä valmiiksi ennen saunavuoroa ja juuri ennen löylyihin lähtemistä laittaa uuniin tekeytymään. Silloin herkullinen ruuantuoksu tulee vastaan jo rappukäytävässä, ja ennen saunaa katettuun ruokapöytään pääsee istumaan rennosti saunatakit päällä.

Viime saunavuorolle tein maailman yksinkertaisinta ja toimivinta kesäruokaa. Laitoin uuniin 150 asteeseen maissia ja uusia perunoita, jotka olin pyöritellyt öljyssä, suolassa ja mustapippurissa. Ne saivat olla uunissa saunavuoron ajan, rapian 45 minuuttia. Katoin pöytään myös saaristolaislimppua sekä kastiketta, joka on koko homman juju. Väitän nimittäin, että tällä soossilla pärjää koko kesän.
Kesäinen monitoimikastike

 • 2 dl Hellmann’s majoneesia
 • 1 dl turkkilaista jukurttia
 • 2 kypsää avokadoa
 • 1 limen mehu
 • 1 varsi kevätsipulia
 • Suolaa, mustapippuria ja ripaus sokeria
 • (tilliä)

Silppua avokadot ihan pieneksi kuutioksi. Pilko kevätsipulin varsi. Purista limen mehu. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna tekeytyä. Lisää halutessasi tuoretta tilliä.
Kastike on siitä mainio, että se toimii kaiken kanssa. Se menee grillattavien kylkeen, se rakastaa uusia perunoita ja se maistuu mainiolta leivän päällä. Soossi on lisäksi helppo tehdä ja sitä voi varioida helposti esimerkiksi erilaisilla yrteillä ja lisäämällä chiliä ja valkosipulia. Ainakin meillä monitoimikastike maistuu mainiosti ihan koko perheelle.

Saunan ja iltapalan jälkeen rentous tuntuu jäseniä myöten. Onneksi yleensä ei tarvitsekaan tehdä muuta kuin vaihtaa saunatakki yökkäriin.

Lue myös nämä

4 kommenttia

 1. Meillä oli lapsena aina saunan jälkeen jäätelöä, mansikoita ja lakkoja (itse poimittuja ja pakastettuja tietenkin) tarjoiltuna Ultima Thulen kulhosta. Sauna oli ulkosauna ja kylpytakit se juttu, talvella piti tietenkin mennä paljain jaloin. Ja kyllä, haluan omalle jälkikasvulle samanlaisia muistoja:). Aika usein huomaan miettiväni että muistutan koko ajan vain enemmän äitiäni ja että perheemme elämä nojaa samoihin perinteisiin arvoihin kuin mitä lapsuudenkodissakin.

  G

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Ultima Thulen kulhot. Mä olen hankkinut niitä meille aikoinaan varmaan juuri omien lapsuusmuistojen innostamana.

   Mäkin huomaan yhä enemmän tuttuja piirteitä molemmista vanhemmistani omassa vanhemmuudessani. Se samaan aikaan haastaa katselemaan omaa lapsuuttaan kriittisesti ja samalla antaa paljon ymmärrystä omia vanhempiani kohtaan.

   Poista
 2. Oli pakko heti testata kyseistä soosia. Nam! Hyvin maistui jo pelkästään limpun päällä. Kiitos ohjeesta! T.Tiina Berryhill

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Mäkin tykkään siitä kovasti just ihan vain limpun päällä :)

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe