Grillattu porkkana – loppukesän ruokaherkku

3.8.17

Jos minulta kysytään, mikä on paras aika vuodesta, se on tämä tässä. Kesä on syvimmillään ennen taittumista syksyyn, ja luonto tulvii ja pullistelee vihreän eri sävyjä. Kaikkialla on pakahduttavan kaunista. Pohjolan satokausi saa vatsan ja mielen hykertelemään onnesta. Niin paljon tuoretta, värikästä ja hyvää ruokaa!

Me saavuimme lasten ja ystäväperheen kanssa nauttimaan tästä kaikesta Pohjanmaalle, vanhempieni luo. Täällä oleillessa luontaisetuihin kuuluu maalaislumon lisäksi mahdollisuus popsia suoraan vanhempieni marja- ja vihannestilan pellosta muun muassa mansikoita, herneitä ja porkkanoita. Tiedän olevani jäävi sanomaan, mutta missään muualla marjat ja vihannekset eivät ole yhtä hyviä kuin täällä, äitini ja isini viljeleminä, pellon laidassa paljain varpain syötynä.
Eräänä iltana laitoimme grillikotaan tulen, poimimme ojanpientareelta kukkakimpun ja katoimme illallispöydän kesätuulessa aaltoilevan viljapellon laitaan. Laitoimme grilliin perinteisiä kasvisherkkuja, mutta myös jotain, mitä emme olleet aikaisemmin koittaneet grillata: porkkanaa.

Idean sain jostain päin sosiaalista mediaa, jossa hiljan näin kuvan naatteineen grillatuista porkkanoista. Sen tarkemmin en lähdettä valitettavasi muista, mutta idea jäi mieleen. Porkkana on lempijuurekseni, ja syön sitä lähes päivittäin läpi vuoden: raakana, keitettynä, paistettuna, höyrytettynä, muussattuna ja raastettuna. Mutta silti en ollut koskaan tullut ajatelleeksi, että tokihan sitä voi myös grillata!
Päädyimme tekemään ystäväni ja keittiöguruni Outin kanssa grillatusta porkkanasta kaksi erilaista versioita. Toiset porkkanat Outi pilkkoi paksuiksi tikuiksi ja marinoi oliiviöljyssä, mustapippurissa, suolassa, hunajassa ja sitruunassa ennen paistoa. Toiset porkkanat laitoimme sellaisenaan tekeytymään hiilloksen päälle, ja vasta tarjoiluvaiheessa ripottelimme päälle suolaa ja sipaisimme kylkeen voita.

Yllätyksekseni kokonaisena naatteineen ja ilman etukäteismaustamista grillatut porkkanat olivat selkeästi parempia ja maukkaampia. Keittiöguruni tiesi kertoa, että se johtuu siitä, että kuivana porkkanoiden pinta paahtuu, ja koko juureksen maku sekä suutuntuma on ihan eri maailmasta kuin öljyn kanssa lotratessa. Pintaan paahtuu sitkeä kuori ja sisuksesta tulee pehmeä ja mehevä.
Sama paahtamiskikka pätee kuulemma myös uunissa kokkailuun, ja uunijuureksia valmistaessa juurekset kannattaisi aina heittää uuniin sellaisinaan paahtumaan ja öljytä sekä maustaa vasta jälkikäteen (tuolla samaisella öljy-mausteseoksella, jolla Outi marinoi toisen satsin porkkanoista). Ja minä olen aina säheltänyt öljyt ja mausteet sekaan jo uuniin! Onni on oma keittiömestari, jonka kanssa ruokaa laittaessa tai jonka ruokia syödessä opin lähes joka kerta jotain uutta.

Sen lisäksi, että tästä edespäin valmistan uunijuurekseni päinvastaisessa järjestyksessä kuin kaikki ne sadat kerrat tähän mennessä, grilliporkkanoista tulee varmasti loppukesän vakigrilliherkku. Kaunista, yksinkertaista ja niin hyvää, just kuten ruuan kuuluukin olla.

Lue myös nämä

4 kommenttia

 1. Meidän perheessä on myös löydetty tänä kesänä nää naatteineen grillatut porkkanat ja voi että ne on hyviä. Myös lapset rakastaa niitä. Mä oon nähnyt jonkun kuvan, josta idea tuli. En kyllä muista enää missä, ehkä ihan joku perinteinen lehti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama, mäkin tosiaan näin jossain kuvan (mielestäni somessa, luultavasti Instagrammissa), mutta en yhtään muista sen tarkemmin. Mutta idea oli niin kokeiltavan oloinen, että jäi mieleen. Ja ihan super hyväähän se olikin!

   Poista
 2. Kiinnostaisi kovasti tuo kokonaisten porkkanoiden grillaus, kun meilläkin etelä-pohjalaisen mökin markeilla kasvaa porkkana poikineen. Kesäkeittiössä grillataan ihan koivuhaloilla, eli mökille ei olla mitään kaasugrillejä hommattu. Mietityttää vähän, että kuinka tuollaisen kovan juureksen saa grillillä kypsymään niin, ettei pinta vain hiilly ja sisus jää täysin raa'aksi. Kauanko piditte porkkanoita grillillä? Tuoreita harventamalla otettuja pikkuporkkanoitahan ei tosin tartte keittää juuri nimeksikään, kun jo ovat valmiita �� Kuvissa näyttävät upeilta ☺.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Mekin grillattiin koivuhaloilla, ja grillattavaa oli isolle sakille niin paljon, että hiillos ei enää lopussa oikein jaksanut toimia kuten suotavaa olisi. Siksi ajoista on vähän hankalaa antaa mitään tietoa. Kun se riippuu niin monesta asiasta :) Mutta pari (ehkä itsestäänselvää) vinkkiä voisin antaa vielä: suorassa liekissä porkkanoita ei kannata valmistaa, vaan just hitaasti kypsyttelemällä hyvässä hiilloksessa. Porkkanoita kannattaa käännellä koko ajan. Pienet porkkanat voi laittaa kokonaisena, mutta isommat voi vaikka puolittaa niin että molemmat puoliskat saavat vielä nätit naatitkin mukaansa. Jos jollain muulla on tarjota vielä muita tai parempia vinkkejä porkkanoiden grillaukseen, kertokaa ihmeessä :)

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe